søndag 2. januar 2011

Fargerikt fellesskap

I Malaysia bor det både Malayer, kinesere og indere og er vel det eneste landet som er rasistiske på papiret. Malyaene har flere rettigheter, betaler bl.a. lavere skatt enn de ande nasjonalitetene. De kaller det positiv diskriminering - og det er antagelig Malayene som mener det. Indere som er født i Malaysia kan risikere ikke å få pass - og kommer da ingen steder. Inderne får dårligst lønn. På de muslimske skolene er det også forskjellsbehandling men da ut fra hvor flinke elevene er. De må gå med klær og hijab i forskjellige farger som viser hvilket kunnskapsnivå de er på.
Georgetown gjenspeiler det fargerike felleskapet med bydeler som har hver sine særpreg. De har både et "Little India" og en "China town" i byen - og man føler seg virkelig hensatt til de respektive land. Sentrum er preget av lave 2 - 3 etasjes relativt gamle slitte bygninger, bolighus og butikker om hverandre - og med åpent kloakksystem. Vannet fra kjøkken og bad (ikke toalettet) går sammen med regnvann rett ut i renner som går mellom gaten og huset. De høye bygningene og blokkene ligger rundt og utenfor sentrum - det er der de dyre boligene er. Øya er bratt og ganske utilgjengelig med mye tett jungel så innbyggerne bor på små arealer langs kystlinjen og må derfor bygge i høyden.
Det er moskeer, kinesiske templer og buddhistiske templer rundt oss på alle kanter - og alle er utrolig vakre. Har ikke vært inne i noen ennå, men det kommer. Vi har en stor flott moske som er bygget på stolper ute i vannet rett nedenfor blokken vi bor i. 6 ganger om dagen hører vi imamen rope, eller nesten synge, til bønn. Eiendomsmegleren vi leier leiligheten gjennom advarte oss flere ganger mot moskeen og "bråket" den lager, men vi syns bare det er fascinerende, eksotisk og ganske hyggelig å høre ropene derfra. Da er det verre med den hanen som begynner å gale flere timer før soloppgang og som holder på i timesvis. Imamen gir seg etter 5 minutter han.

Dagens nye ord: Makanan = mat















Åpent avløpssystem

Moskeen og minareten på nedsiden av der vi bor


Jungelen bak huset


... og havet foran


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar