søndag 14. oktober 2012

Gatekunst på sitt beste.


"Childen on a bicycle" in Armenian street
Georgetown, øya Penangs by, har i løpet av året fått noen fantastiske kunstverk malt på vegger rundt i byen. Prosjektet ble satt i gang i forbindelse med Penang Musikkfestival 2012 som var i sommer og maleren er en ung kar fra Litauen, Ernest Zacharevic. Foreløpig har han laget 6 ulike malerier og ett til er underveis. det spesielle med disse maleriene - interactive street art som de kalles - er at flere av dem benytter rekvisitter. Bildet som heter "reaching up" viser en liten gutt som strekker seg opp til noe og han er malt et stykke opp på veggen. Akkurat i rett høyde til å plassere en stol under ham. Og stolen står der. Det fineste er "Children on a bicycle" som viser to små leende barn som sitter på en sykkel. Sykkelen er ikke malt, en ekte sykkel står der som en del av kunstverket. Og det flotte er at sykkelen og stolen får stå i fred. Bildene er gjerne malt på gamle slitne vegger, og det gir dem ekstra sjarm. Det er veldig typisk Georgetown med disse slitne umalte veggene. Nå som kunstverkene begynner å bli så populære er det flere og flere som tilbyr veggene sine til maleren. de er blitt så populære at i helgene begynner det å bli vanskelig å ta bilde av dem uten å få med mennesker som poserer ved siden av. Noen poseringer veldig kreative, folk som later som de dytter sykkelen eller at de blir påkjørt av den f.eks. Asiater og japanere spesielt er eksperter på posering! Roar og jeg har gått runden og sett på og fotografert kunstverkene som en del av vår nesten ukentlig hyggelige lørdagsbyvandring.

En annen type gatekunst i Georgetown er det vi kan kalle smijerns-figurer som er satt på vegger rundt omkring og som forteller en historie. De kan vise noe som har skjedd på et spesielt sted eller fortelle noe om en person som er viktig. Så mye festligere enn en liten plakett festet på en vegg. Hører dere Oslo! En av gatene i Georgetown heter Love Lane og historien forteller at den fikk sitt navn fordi de rike kineserne som bodde i nabogaten Muntri street hadde elskerinnene sine boende i Love Lane. Det skal ha vært bordeller der også som ble besøkt av sjøfolk og soldater. Et av smijernsbildene i den gaten viser en mann som klatrer ut av vinduet på et av husene. Et av de mest kjente kunstverkene omhandler den velrenomerte skodesigneren Jimmy Choo. Han er fra Penang og kunstverket om ham er satt opp på veggen der han var var skomakerlærling.

Det er utrolig morsomt å gå rundt i byen, selv om det var 40 grader, å se på alle kunstverkene. Både fordi de er fine og spennende men også fordi man lærer noe av dem.

"The awaiting trishaw paddler" in Penang road.
"Boy on a bike" in Ah Quee street
"This old man" in Armenian Street
"Reaching up" in Cannon Street.
"Little girl in blue" in Muntri Street

Her ser man Jimmy Choo - Den store skodesigneren - karikert i smijern. Teksten forklarer at det var her han begynte sin lære i skofaget. Han gikk senere på London college of fashion og har siden designet utallige nydelige, altfor dyre sko. 

A coolie in Stewart Lane


"Cheating husband" on his way out of a window in Love Lane.


2 kommentarer:

  1. Utrolig morsom kunst :) Tok meg friheten og "stjal" bildet med barna på sykkel, det blir fint på et scrappeprosjekt ;)

    Koselig at du har begynt å blogge igjen, for det er så artig å lese om dagene dine i en annen kultur.

    Ha en fin og internasjonal FN dag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk Stine:-). Bare lån bildene - det er bare hyggelig.

      Anette

      Slett