lørdag 29. september 2012

Nytt ballspill.

Netball er helt nytt for meg, tror ikke det er utbredt i Norge om det finnes i det hele tatt, men er veldig stort i Australia og er vel også utbredt i England. I Malaysia og Singapore blir det mye spilt på de internasjonale skolene, antagelig fordi de har så mange lærere fra Australia og England. Jeg spurte noen under turneringen som Åro var med på i dag om netball hadde sitt utspring i basketball - og det mente de det ikke hadde. Men jeg tenkte mitt siden de tross alt har mange likhetstrekk og googlet spillets historie da jeg kom hjem. Og helt riktig, i følge nettsidene til IFNA - International Federation of Netball Associations - ble netball til ved at en kvinnelig gymlærer i 1899 misforstod basketball-reglene og -tegningene hun hadde fått oversendt fra Naiswith som var oppfinneren av basketball. Hun misforstod tverrlinjene som deler banen i tre, og trodde spillerne med ulike posisjoner og oppgaver ikke kunne bevege seg ut av sine soner. Dvs at forsvarsspillerne bare kan bevege seg i den tredjedelen av banen hvor motstandernes mål er og omvendt for angriperne. Men den største forskjellen er at spillerne ikke får lov til å drible ballen, når de får ballen må de stoppe og den foten de har i bakken når de får ballen må ikke løftes opp igjen. Og det er fryktelig vanskelig når man løper i stor fart eller hopper. De må også kaste ballen videre innen 3 sek. Kurven de skyter mål på er som i basketball men uten bakplaten - så det er mye vanskeligere, nesten umulig, å skyte fra avstand. Alt i alt et veldig spennende og kjapt spill, og det var mye mer underholdene å se på enn jeg trodde det skulle være. Åro begynte å spille netball for 4 uker siden, men gjorde det allerede kjempebra som forsvarsspiller. Med sine 169 cm er hun for oss ikke kjempehøy, men i forhold til manga asiater er hun definitivt det. Laget hennes spilte 3 kamper à 1 time i dag og endte som nr 2 av fire lag.

Åro og Tanja utenfor "gamleskolen" hvor turneringen foregikk i dag.

Heiarop må til.

Peptalk i pausen. Åro har GK, Goal Keeper, på ryggen. 


Det besøkende Singapore-laget prøver å score. 

De forskjellige posisjonene på laget er:

  • GS - Goal Shooter - Can move anywhere within the attacking third of the court, but cannot leave it.
  • GA - Goal Attack - Can move anywhere within the attacking third and the centre third of the court.
  • WA- Wing Attack - Can move within the attacking third and centre third, with the exception of the shooting circle.
  • C - Centre - Can move anywhere across the court, apart from either of the shooting circles.
  • WD - Wing Defence - Can move within the centre third and the defensive third, with the exception of the shooting circle.
  • GD - Goal Defence - Can move anywhere within the attacking third and the centre third of the court.
  • GK - Goal Keeper - Can move anywhere within the defensive third of the court, but cannot leave it.

Etter kampene fikk jeg noen timer i sola - og det var deilig siden vi har hatt my regn i det siste. Jeg setter så mye mer pris på sola etter en lenger periode med dårlig vær - det er ellers lett å ta den som en selvfølge. Jeg nøt det virkelig i dag; med sol, en god solseng, passe varme (dvs litt over 30) og god musikk på øret - ja da kan man ikke klage. Det kalde glasset med hvitvin kommer senere, etter kjøreoppdrag er unnagjort.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar