tirsdag 25. september 2012

Durian - fruktens konge.

Durian  - the king of fruit - er den mest spesielle frukten jeg har smakt, sett og luktet så langt. Den vokser på trær og finnes bl.a. i Thailand, Indonesia, Brunei og Malaysia. Frukten er stor, tung, piggete og kan veie opp til 3 kilo, men den er mest kjent for sin, la oss si, pikante lukt. Lukten er inntrengende, det lukter ikke godt og den blir sittende. Man kjenner lukten godt med en gang man nærmer seg fruktavdelingen i dagligvarebutikkene eller på markedene. Det lukter gamle sure gymsokker blandet med mandler og råtten løk - veldig vanskelig å forklare. Det lukter ihvertfall såpass ille at frukten er forbudt å ha med seg inn på de fleste hoteller og på tog. Ganske morsomt å se forbudsskilt med bilde av en frukt sammen med røykeforbudsskilt. Det er ikke så mange forbudsskilt her i Penang men de er visst ganske vanlige i Singapore hvor det er mye mer orden og system.
Durian, som forresten betyr piggete på malay, ser ikke så veldig delikat ut heller. Utsiden er piggete og siden den også er tung dreper frukten faktisk en del menneker hvert år når de faller ned fra trærne. Jeg leste en bok for en tid siden hvor en veldig sint indisk mamma kastet en Durian mot et av barna sine og hadde ikke barnet klart å dukke hadde det endt med drap. Innsiden er gul og ser ut som en klump vaniljekrem med snerk på. Konsistensen er tørr, smøraktig og absolutt ikke fruktig eller saftig.
Smaken er ikke like ille som lukten skulle tilsi men ikke akkurat godt heller. Jeg klarer å spise litt, blir fort kvalm, men det er ikke en frukt jeg koser meg med som jeg gjør med Papaya eller Mango. Smaken sitter derimot i lenge - du hilser på smaken resten av den dagen.
Durian spises som den er, sammen med sticky rice eller som f.eks. Durian iskrem, Durian sjokolade, Durian kaffe eller andre mer eller mindre merkelige varianter. I sesongen ser man masse boder langs veien som selger Durian, det avholdes Durian-smaking, det er festivaler og det spises. Og det lukter overalt.
I tillegg til at den både lukter vondt, ser rar ut og smaker mindre godt kan denne vitaminrike frukten også være helseskadelig. Folk med høyt blodtrykk, hjertesykdommer eller diabetes  bør ikke spise Durian, og den må heller ikke spises når man har alkohol i kroppen. Det skal visstnok være veldig bra å spise Mangostin - the queen of fruit - etter man har spist Durian siden den forhindrer magesmerter og andre problemer.
Nei, dette er ikke og kommer ikke til å bli min favoritt. Men jeg har spist den - og det har ikke resten av familien:-)















Fikk ikke tatt bilde av hele frukten selv så har lånt dette. 







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar