mandag 7. februar 2011

Er´e så nøye´a?

Det er ikke så nøye her i Malaysia, det er ikke så nøye om man følger trafikkreglene, det er ikke så nøye om man kaster søpla rett på gata, om huset man bor i blir malt eller om man bor i et hus man holder på å bygge. Det er ikke så nøye om man stopper for fotgjengere, eller om mopeder kjører forbi på utsiden eller innsiden av bilene og heller ikke om man putter barna i bagasjerommet på bilen eller på et lasteplan. Det er heller ikke så nøye om man sitter 4 stykker, en hel familie, på en moped som kjører mot kjøreretningen eller på rødt lys. Ikke så nøye om man bytter filer uten å blinke uten å se seg for - de andre flytter seg nok - eller om man setter på lys når det blir mørkt. Det er ikke så nøye med kjøreopplæring  - den består av 6 timer teori hvorav 3 av dem er om motor, batteri, besnsintank osv. og 6 timer kjøreopplæring med bittesmå biler inne på et lukket område med lekeveier. Rart det stort sett går bra og rart jeg tør kjøre her:-).

Bak her vi bor holder det på å bygges et par nye blokker - eller condominium som det kalles - og her er det ikke så nøye med sikkerheten eller hva det uferdige bygget brukes til. De nederste etasjene av råbygget brukes faktisk som arbeiderboliger - istedetfor brakker slik vi er vant til å se rundt byggeplasser. Det har satt opp noen vegger her og der av finerplater og enkelte steder ser jeg set står senger rett inni de åpne etasjene. Og det er ikke bare arbeidende menn som bor her, nei det er hele familier. Barna leker og spiller fotball inne i de åpne etasjene, uten vegger og rekkverk ut og ned. Jeg har heldigvis ikke sette dem høyere opp enn 5. etasje men det er jo ille nok. Hver dag kl. 19.00, de jobber til 18.00, kommer det et par biler utenfor som selger mat til de som bor der. Og jeg tror jammen det er derfra jeg hører hanegal om morgenen også.

Det bygges veldig mange nye flotte bygg i området, med store flotte leiligheter men det er ikke så nøye om det er noen som flytter inn i dem. I vår blokk er kun 20% av leilighetene fylt opp, og ikke langt unna er det 3 nybygde condominiums som står helt tomme. Leilighetene er ikke engang ferdigstilt innvendig, bare utvendig. Og likevel bygges det mer. Og det som er det verste er at bygninger ikke holdes vedlike, det er overhode ingen kultur for å ivareta og vedlikeholde eiendommene sine. Alt forfaller - og så bygger man nytt og fint istedet. Roar var å så på leiligheter som var kun 5 år gamle men som så helt forferdelige ut - det blir ikke malt eller passet på. Veldig trist å se vakre gamle og nyere bygninger og hus som bare forfaller, det skjærer i hjertet. Ja, vi har det i Norge og alle andre steder i verden også, men her er det mer gjennomgående og vanligere at det forfaller på et tidligere tidspunkt.

Det er ikke så nøye med opphavsrett og avtaler, DVD-butikkene i sentrum selger DVD`er til rundt 16 kroner og de går på bakrommet og brenner den til deg mens du venter. Butikkene stiller bare ut kopier av coverne.

Men det har sin sjarm da:-).



Veggene skriker etter litt hvitmaling.



Her bygges et nytt condominium, og her bor det folk.

Arbeiderboliger for familier....

Her kommer bilen som selger mat.

DVD-butikk med bare covere utstilt, DVD`ene brennes på bakrommet.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar