Mmmmm - deilig ferskt brød. |
Yndlingsfrokosten til Åro nå om dagen er hjemmebakt grovbrød med brunost. Hun tar med seg frokosten og litt juice og spiser den på skolebussen siden bussturen er så lang. Hva jeg skal gjøre når vår siste lille brunostbit er brukt opp vet jeg ikke. Håper noen gjester kan ta med en ny til oss:-).
Generelt er bakevarene her veldig søte, enten det er brød, kaker eller rundstykker. Til og med pizzasnurrer som selges i butikken er det sukker på! Men asiater er jo veldig lite vant til å spise brød. Det går mest i ris eller andre varme matretter til både frokst, lunsj og middag. Jeg lurer på hvordan asiatene som flytter til Norge opplever maten. Blir de fortvilte over å finne brød, rundstykker og baguetter overalt mens den lille pakken med Nasi Lemak de ønsker til frokst er umulig å finne?
Jeg har innimellom overrasket Åro med muffins til frokost. Ikke søte cup cake-muffins men sunne energirike frokostmuffins. Jeg har prøvd ut ulike typer og de fleste smaker veldig bra. Jeg har prøvd bl.a. High-energy Muffins med havregryn, kli, sammalt hvete, honning, kanel, dadler og rosiner - godt og mettende. Også Low-fat Banana and Date Muffins var bra, og selvsagt Low-fat Apple and Raspberry Muffins. Kylling-muffins har jeg ikke prøvd ennå, det høres rart ut men er sikert godt det også. Fant en bok med 40 ulike Muffins-oppskrifter på salg og har fortsatt mange uprøvde igjen.
Dette hevet så mye at deigen rant utover. Det er en brødform inni der:-). |
High-energy muffins. |
Muffins med grovt mel, epler og rosiner |
Kinesisk frokost - Dim Sum. Ris, svineribbe og flesk. |
Frokost for mange, spesielt inderne, Roti Canai. |
Nasi Lemak til frokst, pakket inn i bananblad - alltid som en pyramide. |
Nasi Lemak pakket inn i papir |
Mine suksessbrød:
1 kg sammalt hvete - eller 500 g sammalt hvete og 500 g hvetemel.
1 pakker tørrgjær
2 toppede teskjeer salt og sukker
1 /2 dl olivenolje eller annen olje
9 dl lunkent vann - evt 50/50 vann og melk
1 pakker tørrgjær
2 toppede teskjeer salt og sukker
1 /2 dl olivenolje eller annen olje
9 dl lunkent vann - evt 50/50 vann og melk
Bland det tørre i en stor bolle. Tilsett vann og olje, og rør godt
rundt med en stor sleiv. Deigen skal ikke bli så fast at du kan elte den; du må
ikke under noen omstendigheter tilsette mer mel eller ta deigen ut av bollen
for å elte den! Rør rundt i deigen til den har konsistens som havregrøt, og
dekk til bollen med plastfolie. La deigen heve i 40 minutter. Klapp den sammen
og la den heve en gang til. Klapp deigen sammen, hell deigen i to godt smurte
former og la heve under plast i ca 50 min.
Stek i 50 minutter på 220 grader. Avkjøles på rist.
Sist jeg bakte dem - i dag faktisk - prøvde jeg med 50/50 sammalt hvete (hadde ikke mer) og hvitt mel og 50/50 vann og melk - og det ble usedvanlig bra resultat.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar