fredag 22. februar 2013

Romjulsdrøm

Jeg kom på da jeg skrev bloggen om Papaya-salat og annet thai-mat at jeg aldri fikk lagt ut bilder fra romjulsferien vår på Koh Samui. Rett etter vi kom hjem derfra ble jeg syk og så ble det bare borte i febertåka. Bildene taler for seg selv - oppholdet var deilig, maten var deilig, selskapet var herlig og været var fantastisk. Bedre romjul kan man vel ikke få.

Vi tok båt fra Koh Samui og hit for å snorkle. Nydelig sted.  Vi klatret opp toppen av den ene øya  for å  få sett denne nydelige utsikten. 

"Barna" venter på bagasjen.

Petter og Marte i hotellobbyen

Mmm, thai-mat. De er også så flinke til å pynte maten, enten med blomster eller med utskjærte grønnsaker.

Vår lokale strand, Maenam beach.



En av de lokale lunsj-stedene.




Middag sammen med Jo og Jerry og deres familie.

Lykter i trærne utenfor hotellet.

Åro la sin elsk på denne nydelige lille valpen som holdt til i hotellområdet.



På vei på jobb.


Denne apen er opplært til å løsne og kaste ned kokosnøtter fra palmene. Det må gjøres med jevne mellomrom så ikke gjestene på hotellet får nøttene i hodet. Det falt ned en rett ved en gjest en dag og det så rimelig skummelt ut. 

Koselige små gater. 

Nå skal det snorkles






Marte og Petter i båten på vei til snorkling


Åro og venninnen Hannah

Middag på stranden

Pool området der vi bodde.

Koselig liten restaurant.


Koh Samui har den mest fantastisk flyplassen jeg har vært på. Liten, koselig, og det ser akkurat  som en hotellresort. Det meste er bygget i tre og på tradisjonell thailands stil.  Her på vei fra innsjekking til gaten.

Flyplassbutikkene på vei til gaten.
Hele gjengen før avreise fra Palarn Inn, familien Bradnam 5 stk + 2 besteforeldre og familien Stenhaug/Vibe 5 stk. Hotelleieren  og vertinnen vår, Sugar, står foran i blå kjole - veldig søt og blid dame. 


Gjengen venter på flyavgang på vei hjem. 





torsdag 21. februar 2013

Teriyaki kylling er laget og spist!

Skrev i forrige blogpost at Teriyaki kylling var det første jeg skulle lage av det jeg har lært - og nå er det gjort! Like godt å kaste seg ut i det. Jeg brukte veldig lang tid, men det ble veldig godt. Stolt som en hane måtte jeg også i dag spørre Åro og Roar om det var godt. Når skal jeg få høre det fra dem uoppfordret??

Grunnen til at det tok så lang tid var at jeg lagde kraft og grunnlaget for Teriyakimarinaden og -sausen helt fra bunnen av. Jeg kokte først kraft på grønnsaker, kyllingbein, vann, Soyasaus og Sake som så ble brukt som marinade. Noe av kraften kokte jeg videre og spedde med maizenna for å få den tykke gode Teriyakisaus-konsistensen. De marinerte kyllingstykkene ble først stekt i ovnen i 20 minutter før jeg penslet dem med sausen og grillet dem i noen minutter for å få sprø overflate. Kokken på G Hotel bruker brenner, men det har ikke jeg her.
Ved siden av serverte jeg grønnsaker stekt kjapt i woken sammen med med litt soyasaus og kokt ris. Og selvsagt kald japansk grønn te som drikke. Veldig bra:-)

Her koker kraften

Dette er slik kokken lager sprø overflate, jeg brukte grillen i stekeovnen.
Resultatet på kurset, min hjemmelagde ble minst like bra.


Kald japansk grønn te er ypperlig drikke til middag.


Kokkelering på høyt nivå

Kokkekurs er gøy, og i går var jeg igjen på kurs på G Hotell, et av de bedre og mest kjente hotellene i området, med chef Chiam. Kursene holdes 3 ganger i måneden med en ny meny hver måned, og det kan være maks 8 deltakere hver gang.
Menyen på denne månedens kurs er: Pear Yee Sang, Pandan kylling, stekt ris med reker og hvit sjokoladekake med bringbær.
Den første retten er morsom, det er er typisk kinesisk rett som lages i forbindelse med kinesisk nyttår. Retten er en kaldrett og består av revet og oppdelte forskjellige grønnsaker, noen ferske som gulrøtter og noen syltet som ingefær, papaya og agurk for å nevne noe. Det er også strimlet jelly fish , manet, med her! Alle ingrediensene har flotte og ulike farger og legges opp ihauger på et stort fat hvorpå familien eller gjestene står rundt fatet med hver sine spisepinner, sier noen lykkeønsker og så "tosser" de maten i været. Alle løfter og roter i maten og det er om å gjøre å løfte maten høyest. Det bringer lykke, som så mye annet i kinesisk overtro.
Pandan chicken er veldig godt, vi har spist det på restauranter mange ganger og nå har jeg lært hvordan jeg skal lage det hjemme. Kyllingbiter marineres og pakkes inn i blader for så å bli stekt i olje. Smaken kommer både fra marinaden og bladene.
Stekt rins kan lages på mange måter, denne er en hvit variant - altså uten soysaus i. Den ble litt smakløs etter min mening, men man kan selvsagt ha i flere smakstilsetninger.
Kaken med bringebær inni og hvit sjokolademouse blandet med vaniljekrem på toppen var ganske enkelt en av de beste kakene jeg har smakt. Helt nydelig, men ganske vanskelig å lage, mange operasjoner som gjør meg litt utålmodig. Men den var verdt jobbingen altså. Kan hende jeg prøver en gang å lage den i en litt enklere variant - toppingen kan brukes i andre sammenhenger.
Etter vi har lært, kuttet, delt, ledd, stekt og braset får vi servert det vi har laget til lunsj i restauranten, og vi får utdelt sertifikat av chefen. Og ikke minst får vi pratet med hyggelige folk, både noen jeg kjenner fra før og alltid noen nye. Dette er noe av det hyggeligste jeg gjør her.

For noen uker siden var jeg også på kokkekurs i Spice Garden/Tree monkey sammen med Marielle og det var også veldig bra. Om ikke bedre. Der hadde vi i motsetning til på G hotell vår egen kokestasjon slik at man fikk stekt all maten selv også ikke bare kuttet og delt. Det var enda mer lærerikt. Der lærte vi å lage Papaya salat, som jeg allerede har laget hjemme med stor suksess, Green Curry chicken og Pad Thai (stekte nudler). Både green curry og pad thai er enkle retter som jeg også skal lage hjemme. Papaya salaten er superenkel, sterk og veldig god og lages i sin helhet i en morter. Jeg har kjøpt en skikkelig stor og tung morter som man ikke akkurat tar med i kofferten når man skal hjem - rene mordvåpenet er det.

Veldig morsomt å lære nye og spennende retter fra Asia, Ikke alt er like enkelt eller interessant å lage hjemme men målet må være å prøve litt flere retter enn jeg har gjort hittil. Teriyaki kylling er det første på listen.

Her prøver jeg å brette bladet korrekt rundt kyllingen. Bladet skal sitte stramt uten hjelp av pinner.   

Pandan kylling før steking

Pear Yee Sang nylaget, før "tossingen". Fine farger hva? Den lille klumpen med noe brunaktig nederst tilhøyre er manet - og det smakte ikke så ille. Hvertfall ikke sammen med alt det andre. 

Og slik ser den ut etter tossing og spising. 

Kursholderen på Tre Monkey-kurset og meg. (Marielles bilde)

Marielle lager Green Curry Chicken. (Marielles bilde)

Nydelig og sterk Papaya-salat (Marielles bilde)

Green Curry Chicken (Marielles bilde)


Papaya-salat lages i morter. (Marielles bilde)


Pad Thai - stekte nudler med reker (Marielles bilde)


Min nye store tunge morter.


Agurk skjæres i tynne flak.


Teriyaki kylling.


Tempura scampi


Vi lager Temaki (hand rolls), flak av tang  fylt med salat, avocado, agurk, ris og crab sticks.

Den beste kaka - med bær og hvit sjokolademousse.

Chef Chiam deler ut kursbevis.